Excursie Mila 23

excursie cu durata totală de 4 ore; 150 RON/pers

Traseu: Tulcea – Canal 36 – Canal Sireasa – Lacul cu Cotețe – Canal Șontea – Lacul Băclăneștii Mari – Canal Olguța – Sat Mila 23 –Braț Sulina – Tulcea

Mila 23 este un sătuc pescăresc situat în inima Deltei Dunării, la jumatatea distantei dintre Tulcea si Marea Neagra, fiind accesibil doar pe calea apei, populația majoritară fiind formată din lipoveni. În ultima perioada, poziția sa privilegiată l-a transformat intr-unul dintre principalele obiective turistice din Delta Dunarii. Odinioară, Mila 23 reprezenta un loc strategic pentru navigație, deoarece aici se opreau corăbiile care străbăteau drumul dintre Sulina si Tulcea.

Traseul turistic ales pentru deplasarea spre localitatea de destinație este unul din cele mai frumoase și diversificate ecosisteme din Delta Dunării care se individualizează prin specii rare de păsări precum: stârcul galben, cenușiu sau de noapte, lopătarul sau egreta mica, pelicanul, cormoranul etc. Totodată, nuferii albi si galbeni, croșetați pe apa limpede a lacurilor înconjurate de galerii bogate de sălcii dar și nemărginitele lanuri de stuf și papură, creează un cadru fascinant pentru pasionații de fotografie.

Totuși, epicentrul acestei excursii din Delta Dunarii este reprezentat de satul Mila 23. Impresionant prin arhitectura tradițională, satul își schițează propria atmosferă prin case vechi și cherhanale realizate din materiale naturale durabile (stuf, papură, lemn, lut) vopsite în diversele nuanțe albastre care sunt emblematice pentru locuitorii lipoveni din Delta Dunării și care, din perspectivă religioasă, simbolizează cerul și apropierea de divinitate.

Pe lângă farmecul arhitectural specific, diversitatea ambarcațiunilor care se găsesc la poarta fiecărei gospodării și lipsa autoturismelor întregesc imaginea unui sătuc din vremuri străvechi în care noțiunea de timp este inexistentă.

Totodată, Mila 23 este un renumit loc de întâlnire al pescarilor pasionați în căutarea unor capturi de poveste, iar canalele și lacurile care înconjoară localitatea sunt decorul ideal pentru a fotografia peisaje de vis, pelicani, nuferi etc.

De asemenea, Mila 23 este localitatea cu cele mai multe puncte de gastronomie locală care oferă o diversitate de preparate locale gătite în stil lipovenesc după rețete străvechi, printre care: malasolca, plachie, storceag, știucă umplută, crap la proțap, diverse saramuri, ciorbe de pește dar și deserturi specifice: vareniki (colțunași cu brânză serviți cu smântână și/sau miere de albină), pșolnik sau kașnic ( budincă de orez cu lapte și ouă), pampușki etc.