Excursie Pădurea Caraorman

pe urmele străvechilor războinici kazaci

excursie cu durata totală de 7 ore; 200 RON/pers

Traseu: Tulcea – Brațul Sf. Gheorghe – Murighiol – Brațul vechi Sf. Gheorghe – sat Uzlina – canal Uzlina – lac Uzlina – lac Isac – canal Litcov – Canal Caraorman – Sat Caraorman – Braț Sulina – Tulcea

Satul Caraorman este un sătuc pescăresc din inima Deltei Dunării, aşezat pe un petic de nisip, între ape și care aşteaptă să fie descoperit de turişti. Caraorman este o comoară a naturii, de care puţini au auzit, dar care ascunde o pădure fabuloasă. Copacii de-aici au sute de ani. În jurul lor, localnicii pregătesc peştele după reţete numai de ei ştiute. Fiind un sat de cazaci, care sunt urmaşii războinicilor ucraineni care au început să vină aici încă din anul 1775, aceștia s-au așezat în această zonă datorită pădurii de stejari seculari. Cazacii se adunau în jurul copacilor şi se rugau pentru a avea putere în luptă, pădurea fiind și un loc ideal pentru refugiu.

Turiştii care ajung în pădurea Caraorman, pot admira un adevărat spectacol al naturii: stejari seculari, (unul dintre ei, de exemplu, are mai bine de 700 de ani şi i se spune „stejarul îngenuncheat” pentru că două dintre ramurile sale au ajuns la sol de unde au şi prins rădăcini), viţa de vie sălbatică care înconjoară copacii ca o liană, dunele de nisip, sunt doar câteva elemente care conferă locului un caracter de unicitate.

Satul a fost botezat de turci, când Dobrogea era sub stăpânire otomană „caraorman„ având semnificația în limba turcă de „pădurea întunecată”.

Pentru vizitarea pădurii, deplasarea se face cu autoturismele off-road ale localnicilor care sunt adaptate pentru safari.

În inima satului, găsim vechea biserică de paiantă din Delta Dunării, ridicată de primii cazaci care au călcat aici.

În localitate sunt câteva puncte de gastronomie locală care oferă o diversitate de preparate locale pe bază de pește, gătite în stil ucrainean, după rețete tradiționale, astfel încât, un prânz pescăresc este binevenit în acest decor de poveste.