Excursie Pădurea Letea

satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

excursie cu durata totală de 6 ore; 200 RON/pers

Traseu: Tulcea – Canal 36 – Canal Sireasa – Lacul cu Cotețe – Canal Șontea – Lacul Băclăneștii Mari – Canal Olguța – Sat Mila 23 – Dunărea Veche – Canal Magearu – Sat Letea – Braț Sulina – Tulcea

„Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar pomii fructiferi nu lipsesc din curte. Principalul mijloc de transport este căruța trasă de cai, iar satul îți creează impresia că te-ai întors în timp cu cel puțin un secol. De la primii pași pe care îi faci în Letea după ce cobori din barcă te surprinde faptul că drumurile nu sunt asfaltate și în multe locuri nisipul ia locul pământului. Oriunde mergi prin sat, ai impresia că te afli pe plajă. Puțini oameni mai trăiesc în Letea, astfel că au ajuns să fie depășiți numeric de caii sălbăticiți care însuflețesc localitatea și atrag turiștii în zonă. Populația din satul Letea este formată din ucraineni.”

Pentru vizitarea Pădurii Letea, turiștii au două opțiuni: fie căruțele localnicilor cu care sunt plimbați prin sat, apoi prin rezervația naturală unică în Europa și cea mai veche din România, fie cu autoturisme de teren adaptate, tip safari. Traseul prin pădure este doar pentru căruțe și pentru biciclete sau se poate merge pe jos.
Pădurea impresionează prin varietatea speciilor de arbori și plante crescute natural, a dunelor de nisip care conferă pădurii un caracter de unicitate iar stejarii seculari și diversele specii de liane care pot ajunge și la lungimi de peste 25 metri ne dau impresia că ne aflăm într-o junglă.

În ultimii ani, în satul Letea, dar și în comuna C.A. Rosetti au fost înființate mai multe puncte de gastronomie locală care oferă o diversitate de preparate locale pe bază de pește, gătite în stil ucrainean după rețete tradiționale, astfel încât, un prânz pescăresc este binevenit în acest decor unic din Delta Dunării.