Excursie Sfântu Gheorghe

gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră

excursie cu durata totală de 8 ore; 300 RON/pers

Traseu: Tulcea – Brațul Sf. Gheorghe – Murighiol – Brațul vechi Sf. Gheorghe – sat Uzlina – canal Uzlina – lac Uzlina – lac Isac – canal Litcov – Canal Caraorman – Lacul Puiu – Canal Puiu – Lacul Roșu – Lacul Balanova – Canalul Cordon Litoral –Sfântu Gheorghe – Gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră – Braț Sf. Gheorghe – Tulcea

Sfântu Gheorghe, odinioară un sat cu niște colibe sărăcăcioase, construite din lemn și stuf a devenit un loc magic pentru turiștii care ajung în Delta Dunării. Cea mai lungă plajă de pe întreg litoralul românesc, spectacolul vărsării Dunării în Marea Neagră, liniștea, mâncarea bună, poveștile pescărești, toate îi atrag pe vizitatori la Sfântu Gheorghe.

Sfântu Gheorghe este localitatea pescarilor și vânătorilor ucraineni care au venit în aceste locuri binecuvântate încă din cele mai vechi timpuri. Din spusele bătrânilor, satul este format, în parte, din refugiați politic veniți din Rusia pe timpul împărătesei Ecaterina cea Mare, de frica oștirii care se făcea 25 de ani. De meserie pescari și vânători, s-au așezat la gura canalului Sf. Gheorghe și s-au înțeles cu negustorii greci cărora le dădeau ce prindeau în schimbul celor trebuincioase vieții Pescuitul sturionilor a fost o activitate tradițională pentru pescarii din localitate, însă din anul 2006 a fost impusă prohibiția la această specie de pește.

Pe vremuri, icrele negre se mâncau cu lingura la Sfântu Gheorghe și erau folosite în multe preparate, inclusiv în plăcintă. Turiștii care merg o dată la Sfântu Gheorghe revin pentru peisajele frumoase, dar și pentru liniștea din localitate și mâncărurile tradiționale. Storceagul este preparatul vedetă, însă nici plachia, saramura, ciorba de pește, peștele prăjit, sarmalele sau ardeii umpluți cu pește nu sunt ocolite de vizitatori.

Punctele de gastronomie locală oferă o diversitate de preparate locale pe bază de pește, gătite în stil ucrainean, după rețete tradiționale, astfel încât, un prânz pescăresc este binevenit în acest decor de poveste.