Excursie Sulina

gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră

excursie cu durata totală de 7 ore; 250 RON/pers

Traseu: Tulcea – Brațul Sf. Gheorghe – Nufăru – Canal Litcov – Canal Caraorman – Lacul Puiu – Canal Puiu – Lacul Roșu – Lacul Roșuleț – Canalul Împuțita – Canalul Busurca – Braț Sulina – Oraș Sulina – Gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră – Braț Sulina – Tulcea

Un cătun de pescari în urmă cu aproape două secole, Sulina, punctul de legătură între Europa și celelalte continente a avut o istorie zbuciumată, fiind singurul oraș din Delta Dunării. Prin gurile Dunării au apărut la un moment dat pirații, care le ofereau pescarilor o parte din pradă, în schimbul peștelui. Sulina a fost cotropită de greci, turci, germani și ruși, fiind un nod important în circulația pe Dunăre și un punct strategic. Din 1856 s-a înființat Comisiunea Europeană a Dunării, a fost construit Farul Vechi, iar orașul Sulina a devenit o Europă în miniatură. Dovada acestui fapt este cimitirul multietnic din oraș, un loc plin de legende, în care și-au găsit liniștea veșnică cetățeni de 21 de naționalități și din 6 culte religioase.
Printre obiectivele de interes turistic se numără Castelul de apă, construit în 1889 în urma unei donații a reginei Olandei însă acesta poate fi văzut doar din exterior. El alimentează orașul cu apă potabilă și este funcțional chiar și astăzi. Turiștii mai pot vizita Biserica lipovenească de rit vechi, Biserica Sf. Nicolae și Sf. Alexandru, Biserica Romano-Catolică și Catedrala orașului.

Totodată Palatul Comisiei Europene a Dunării este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat. De asemenea, Cimitirul multietnic din Sulina este o altă atracție turistică în care vizitatorii pot afla povești despre pirați, prințese și tineri îndrăgostiți. Acolo, istoria este sub lespezi și există multe legende și morminte spectaculoase.
Sulina este și orașul celor trei Faruri. Farul Vechi , în prezent muzeu, adăpostește o parte din mobilierul și obiectele personale care au apaținut lui Eugeniu Botez, primul căpitan de port, care a scris, sub pseudonimul literar Jean Bart, celebrul roman de dragoste „Europolis” a cărui acțiune are loc în orașul Sulina pe vremea când orașul a cunoscut cea mai mare înflorire. Farul nou de pe plaja din Sulina funcționează din anul 1987 și a înlocuit Farul Vechi, care a fost declarat far stins. Tot în Sulina există și un far vechi costier, care este monument istoric. El este situat în aval de oraș, pe malul stâng al Dunării, aproape de vărsarea fluviului în Marea Neagră. Farul vechi costier a fost scos din funcțiune în urma lucrărilor de prelungire în mare a digurilor gurii Canalului Sulina, începute în anul 1922. Pe exteriorul farului pot fi văzute și acum inscripțiile celor ce au participat la construcția lui.

Plaja din Sulina, vărsarea Dunării în Marea Neagră, insula păsărilor, cunoscută și sub denumirea de Insula K sau Insula Fericirii, situată în imediata vecinătate a Farului nou și Rada Portului sunt motive în plus pentru care această excursie nu trebuie ratată.

Pentru vizitarea obiectivelor din oraș, deplasarea se poate face pietonal sau se poate închiria un taxi.

Gastronomia locului este extrem de variată, rețetele tradiționale de preparare a peștelui având influențele diverselor comunități care compun populația orașului printre care amintim: greci, turci, ruși, ucraineni, italieni etc. Servirea mesei se poate face atât într-unul din punctele de gastronomie locală existente, într-un decor rustic, autentic, cât și la una din terasele restaurantelor care se găsesc de-a lungul plajei sau a falezei orașului.